Standsafwijkingen tenen of voeten rechtzetten met minimale invasieve voetchirurgie

Standsafwijkingen tenen of voeten rechtzetten met minimale invasieve voetchirurgie

Scheefstand van uw tenen (bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen en hallux valgus) of extra botgroei door artrose: het zijn voorbeelden van onprettige aandoeningen aan de voet. Als schoenaanpassingen of zolen onvoldoende helpen kan er in de meeste gevallen gekozen worden voor een standscorrectie van bijvoorbeeld uw grote of kleine teen. Hiervoor komt u bij de orthopedisch chirurg. Vaak gebeurt dit via ‘de open chirurgie techniek’. Hierbij wordt er een wat grotere wond gemaakt en worden de tenen middels een pin in de voet tijdelijk gestabiliseerd. Bij Xpert Clinics zijn er een aantal specialisten die een andere techniek beheersen, namelijk ‘de minimale invasieve voetchirurgie techniek’. Het grote verschil met de reguliere operatie? Minimale schade met maximaal resultaat!

Wat is minimale invasieve voetchirurgie?

Bij minimale invasieve voetchirurgie worden kleine sneetjes gemaakt om aandoeningen aan de voet en enkel te behandelen. Dit gebeurt met minimale weefselschade en een kortere hersteltijd in vergelijking met traditionele open chirurgie. Minimale invasieve voetchirurgie kan worden toegepast voor verschillende aandoeningen, zoals hallux valgus (knobbelteen), hamertenen, klauwtenen, extra botgroei en meer. Deze methode wordt steeds populairder vanwege de voordelen voor patiënten.

Voor wie is deze minimale invasieve voetoperatie geschikt?

Hoe gaat een voetoperatie via de minimale invasieve voetchirurgie techniek in de praktijk?

Stel u heeft een scheefstand van een of meerdere tenen, waardoor het dragen van schoenen of zelfs lopen pijn doet. Of u heeft een zwelling of bult door artrose en daardoor drukplekken op uw voet. Bij de minimale invasieve voetchirurgie techniek wordt een klein sneetje boven en onder de recht te zetten teen of tenen gemaakt. Vanuit die sneetjes wordt geopereerd. Zo kunnen pezen in de teen verlengd worden, zodat de teen weer recht komt te staan. Ook wordt het bot rondom de pees met een klein freesje nauwkeurig doorgenomen, met als doel deze vervolgens recht te zetten. Wanneer u een bult heeft die door artrose is ontstaan, wordt deze ook via de kleine snee en het freesje weggenomen. Tijdens de ingreep kunnen meerdere tenen worden rechtgezet, meestal gebeurt dit onder een korte narcose.

Op de dag van de ingreep bent u in totaal ongeveer 3 uur in onze kliniek, de behandeling zelf duurt om en nabij 15 minuten. We zorgen voor goede voor- en nazorg, waardoor u iets langer in onze kliniek verblijft.

Hoe is de nazorg na de operatie?

Na de operatie wordt de teen extra verdoofd en in de juiste positie getaped. Na 1 of 2 weken mag u terugkomen en ververst de specialist uw tape. Ook wordt het verband er dan afgehaald. Dit proces wordt elke 1 a 2 weken herhaald, totdat het 6 weken is na uw operatie. In totaal wordt de tape dus zo’n 3 a 4 keer vervangen. Dat betekent dat u in de meeste gevallen na 6 weken weinig tot geen pijn meer hebt en uw tenen (en voet) alweer stabiel staan! Sowieso kunt u vrij snel na de operatie uw eigen schoenen weer dragen, iets wat bij de reguliere operatie vaak niet mogelijk is. Daar wordt namelijk een snee over de teen of voet gemaakt en krijgt u tijdens de operatie een pin in uw teen of voet. Meestal wordt deze na 4 tot 6 weken op de polikliniek verwijderd. Tot die tijd kunt u geen eigen schoenen dragen.

Wat zijn de voordelen van de minimale invasieve voetchirurgie t.o.v. de open chirurgie techniek?

  • De wond is klein (maximaal 1 cm) en daardoor geneest deze ook snel zonder overmatig littekenweefsel en minder kans op infectiegevaar
  • U heeft geen pin in uw voet en kunt indien de pijn en zwelling het toelaten uw schoenen weer dragen
  • Wanneer u ouder bent of bijvoorbeeld suikerziekte heeft, genezen wonden minder snel. Deze nieuwe techniek is dan zeer geschikt
  • Na 6 weken is uw voet volledig genezen en kunt u vrijwel alles weer

Wat zijn de resultaten van deze behandeling?

Door de operatie krijgt u een gecorrigeerde stand van de voet, waardoor deze beter in de schoen past en u daardoor geen pijn meer heeft aan uw voet. Het lopen verbetert hierdoor ook. Uw tenen staan weer recht.

Specialist Thijn Fuchs, Orthopedisch chirurg, aan het woord

Thijn Fuchs, Orthopedisch chirurg bij Xpert Clinics Orthopedie en specialist in de minimale invasieve voetchirurgie, over deze behandeling: “Als je elke dag pijn hebt met lopen, en ik patiënten via een kleine ingreep van deze pijn kan afhelpen geeft dat veel voldoening. Ik hoor mijn patiënten vaak zeggen dat ze dit 10 jaar eerder hadden moeten doen. Omdat ze dan 10 jaar minder pijn hadden gehad.”

Hij voegt daaraan toe: “Nog niet elke orthopedisch chirurg werkt met deze techniek. Ook niet alle huisartsen kennen deze mogelijkheid. Daarom worden vooral ouderen vaak niet meer doorgestuurd om iets aan scheefstand van hun tenen te doen, dit omdat nog steeds de algemene gedachte is dat voetingrepen grote wonden met zich meebrengen en erg pijnlijk zijn. Juist deze mensen wil je zo mobiel mogelijk houden en dus behandelen, omdat ze zo langer onafhankelijk blijven en in beweging kunnen blijven. Na een operatie heb je niet alleen minder pijn, je conditie verbetert, je kunt je dagelijkse dingen weer doen en wordt niet meer belemmerd door je voeten.”

“Uiteraard kijken we bij Xpert Clinics altijd naar de patiënt en het verhaal achter de patiënt. Dat betekent dat we altijd kijken naar de beste oplossing en we ook durven te zeggen als een bepaalde operatie of techniek niet aansluit bij het verhelpen van de klachten. De minimale invasieve techniek adviseren wij dan ook niet bij alle standcorrecties.”, sluit dr. Fuchs af.

Benieuwd of deze operatie iets voor u is?

Vraag uw huisarts om een verwijsbrief en plan een gesprek in met orthopedisch chirurg Thijn Fuchs!

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak