Enkelbandplastiek

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Instabiliteit van het enkelgewricht

Vaak ontstaat instabiliteit van het enkelgewricht ten gevolge van één of meerdere enkelverzwikking(en). Risicofactoren voor het ontstaan van instabiliteit van het enkelgewricht zijn onder andere: anatomische variaties van het enkelgewricht en de (achter)voet, letsels van het enkelgewricht, bindweefselziektes en neuromusculaire afwijkingen. Over het algemeen raakt eerst het lig.talofibulare anterius en vervolgens het lig.calcaneofibulare beschadigd. Het geeft klachten van herhaald verzwikken van de enkel, vaak gecombineerd met pijn.

Het doel van de operatie is om de instabiliteit te verminderen/weg te nemen. Bij ongeveer 81% van de patiënten is het resultaat van de operatie na gemiddeld 6-13 jaar nog goed. Indien er begeleidende letsels bestaan (bijvoorbeeld beschadiging van kraakbeen van het sprongbeen, botfragmentjes ter plaatse van het kuitbeen of littekenweefsel in het enkelgewricht), of als er sprake is van algemene hypermobiliteit zijn de resultaten minder goed. Ten gevolge van de operatie treedt er gemiddeld 7° verlies in de beweeglijkheid van de enkel richting inversie (de “verzwikbeweging”) en bij 10% van de patiënten treedt een milde beperking op in het “buigen en strekken” van het enkelgewricht. Het is onzeker of de operatie de kans op slijtage van het enkelgewricht in de toekomst beïnvloedt.

Operatie

Er wordt een incisie over de buitenzijde van de enkel gemaakt. De opgerekte enkelband(en) worden losgemaakt van het kuitbeen. Een gedeelte van het enkelgewricht kan nu worden onderzocht op eventuele bijkomende letsels. Er worden 2 tot 4 boorgaatjes in het kuitbeen gemaakt. De enkelband(en) wordt/worden gehecht, waarna de hechting door de boorgaatjes in het kuitbeen wordt gehaald en strak worden aangetrokken om de enkelband(en) weer op spanning te zetten. Indien de kwaliteit van de enkelbanden slecht is kan de reconstructie worden versterkt met pees- of ander weefsel. De wond wordt gesloten met een hechting en er wordt een drukkend verband, met daaronder eventueel pleisters aangelegd. Er wordt een looplaars aangelegd.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake