Hallux valgus

Scheefstand van de grote teen

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Scheefstand van de grote teen

De oorzaak van scheefstand van de grote teen is vaak onbekend. Waarschijnlijk speelt modieus (te smal en hoog) schoeisel een grote rol. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Vaak “komt het in de familie voor”. Andere factoren die van invloed zijn zijn voetafwijkingen zoals platvoeten en/of grote flexibiliteit van de voetgewrichten. De naastliggende tenen kunnen ook een standsafwijking ontwikkelen doordat ze worden “weggeduwd” door de grote teen of overbelast raken. Er ontstaat een botbobbel aan de binnenzijde van de voet ter plaatse van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het 1e kootje van de grote teen (MTP-I).

Het doel van de operatie is om de pijnklachten te verminderen/weg te nemen en de stand van de grote teen te corrigeren. Ongeveer 90% van de patienten is tevreden met het resultaat.

Voor informatie over eventuele gelijktijdig geopereerde andere tenen verwijzen wij u naar de informatiefolder “hamerteencorrectie”.

Operatie

Indien het een ernstige hallux valgus betreft wordt een incisie van ongeveer 3 cm gemaakt aan de bovenzijde van de voet tussen de grote teen en de tweede teen. De verkorte structuren aan de buitenzijde van het MTP-I gewricht worden losgemaakt. De wond wordt met een hechting gesloten. Bij een milde hallux valgus is dit zelden noodzakelijk. Vervolgens wordt een incisie aan de binnenzijde van de voet gemaakt ter plaatse van het MTP-I gewricht. Het gewrichtskapsel wordt geopend. De botbobbel wordt afgezaagd. Het middenvoetsbeentje wordt doorgezaagd (hiervoor bestaan verschillende technieken) en het deel ter plaatse van het MTP-I gewricht wordt richting de 2 e teen opgeschoven. In deze gecorrigeerde stand worden de botstukken aan elkaar geschroefd. Het gewrichtskapsel wordt overlappend gehecht voor extra correctie van de stand van de teen.

Indien hierna nog een restafwijking bestaat kan ervoor worden gekozen om uit het eerste kootje van de grote teen een klein V-vormig botstukje te zagen waardoor er nog verdere correctie van de stand van de teen kan worden bereikt. Ook dit wordt meestal met een schroefje vastgezet.

De wond wordt gesloten en er wordt een verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister. U krijgt een voorvoet ontlastende schoen mee, waarmee u alleen op de hiel kunt staan.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake