Hemicap

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht

Vaak is de oorzaak van een lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht onduidelijk. Soms ontstaat het ten gevolge van een letsel of een doorbloedingsstoornis. Het veroorzaakt vaak pijn en zwelling. Indien een stukje kraakbeen los is geraakt kan dit slot- en/of instabiliteitsklachten veroorzaken.

Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen en de functie te verbeteren. Vaak wordt een hemicap geplaatst omdat andere behandelingen (microfractuur techniek of het transplanteren van een bot-kraakbeen-plug) onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. In de meest recente wetenschappelijke literatuur worden zeer goede resultaten tot 3 jaar na de operatie beschreven.

Hemicap

De, door ons gebruikte, hemicap bestaat uit titanium (schroefdeel) en cobalt-chroom (oppervlakte deel); hetgeen speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. De hemicap is geschikt voor een maximaal defect met een diameter van 20mm.

Operatie

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorzijde van de knie. Het strekapparaat van de knie wordt geopend. Het schroefdeel van de hemicap wordt midden in het defect geplaatst. De juiste maat en vorm van de hemicap wordt bepaald. Het beschadigde deel van het kraakbeen wordt verder verwijderd en het oppervlakte deel van de hemicap wordt 0.5-1 mm dieper dan het oppervlak van het kraakbeen van de knie in het schroefdeel geklemd, zodat er geen hogere druk op het overliggende kraakbeen wordt uitgeoefend. Het strekapparaat wordt met hechtingen gesloten. De wond wordt gesloten met hechtingen. Er wordt een drukkend verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake