Heupvervanging via de voorste benadering

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Beschadiging van het heupgewricht gaat doorgaans gepaard met ernstige klachten. Deze kunnen worden verholpen door het plaatsen van een heupprothese. Deze ingreep, die begin jaren zestig is ontwikkeld, is een van de meest succesvolle orthopedische operaties. In Nederland worden er per jaar meer dan 24.000 totale heupprothesen geplaatst. Dit aantal zal de komende jaren door de vergrijzing nog sterk stijgen.

Het heupgewricht

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht. Het bestaat uit een kop en een kom. De kop van het gewricht zit boven aan het dijbeen en het komgedeelte bevindt zich in het bekken. Kop en kom zijn bekleed met gewrichtskraakbeen. Hierdoor kan het gewricht goed bewegen en kan het worden belast. Een stevig kapsel en diverse sterke spieren houden het gewricht op zijn plaats. Aan de voorzijde van het heupgewricht lopen de slagader en de ader van het been en de zenuw voor de strekspieren van de knie. Aan de achterzijde loopt een andere belangrijke zenuw. Deze loopt naar de spieren van het onderbeen.

Oorzaken van heup artrose

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot beschadiging van het heupgewricht. De meest voorkomende is de gewone slijtage (artrose) op oudere leeftijd. Bij aangeboren heupafwijkingen, zoals heupdysplasie, is er een verhoogde kans op artrose. Hierbij wordt het gewricht overbelast door onderontwikkeling van de heup kom. Andere oorzaken die leiden tot beschadiging van het heupgewricht zijn: een ongeval, bijvoorbeeld een botbreuk, of gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis en bepaalde botziekten.

Gevolgen van artrose

Artrose kan leiden tot pijnklachten. Vaak is er sprake van nachtelijke pijn. Er ontstaat stijfheid van het gewricht en de loopafstand wordt beperkt. Bij toename van de gewrichtsbeschadiging zullen ook de klachten geleidelijk toenemen. Dan is het moment gekomen om een operatieve behandeling te overwegen.

De mogelijkheden

Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten en uw leeftijd zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Op jongere leeftijd, dat wil zeggen beneden de 60 jaar, heeft een standscorrectie (osteostomie) van het dijbeen soms de voorkeur en bij aangeboren heupafwijkingen kan een verbetering van de kom (pandakplastiek) uitkomst brengen. Dit kan echter alleen succesvol zijn als de artrose nog niet ernstig is. Deze brochure geeft informatie over een totale heupprothese. Als uw orthopeed een totale heupprothese heeft geadviseerd worden de heupkom en de heupkop door een prothese vervangen. Dit kan door verschillende “benaderingen” van de heup.

De benaderingen

Meestal wordt er bij de totale heup prothese gebruik gemaakt van de buitenste benadering. Hierbij wordt aan de zijkant van de heup de buitenste heupspier voor een deel los gemaakt om bij het kapsel van de heup te komen. Deze spier wordt aan het einde van de operatie weer terug gehecht. Dit is een betrouwbare methode welke al jaren met goede resultaten wordt gebruikt. Maar omdat er een deel van de spier moet worden losgemaakt, is de voorste benadering bedacht om spierschade te beperken. Door een natuurlijke ruimte tussen spieren aan de voorzijde te nemen ontstaat er geen spierschade waardoor theoretisch een sneller herstel mogelijk moet zijn. Alhoewel veel orthopedische heup experts er van overtuigd zijn dat deze benadering beter is, is dit nog niet wetenschappelijk bewezen. Alhoewel formaat van litteken en locatie van het litteken veel minder belangrijk zijn dan goede plaatsing en lange levensduur van de prothese, kan het voor de patiënt wel een belangrijk item zijn. Het is mogelijk om de anterieure benadering via een bikinilijn incisie te verrichten. Bij gebruik van deze incisie valt het litteken weg in de liesplooi. Dus de voordelen van snel herstel en een moeilijk zichtbaar litteken. De voorste benadering is echter niet voor iedere patiënt weggelegd. Bij patiënten met een BMI (body-massindex) boven de 35 is de voorste benadering te lastig om toe te passen. De prothese is dan niet goed te plaatsen. Bovendien hebben mensen met obesitas meer kans op complicaties zoals infectie.

Ervaringen

Xpert Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake