Wat is een kijkoperatie van het kniegewricht?

Na een (sport)ongeval kunt u blijvende knieklachten hebben ontwikkeld. Er kan sprake zijn van pijn, zwelling, instabiliteit (waaronder doorzakken van de knie bij lopen of draaien) of slotklachten. Er kunnen dan bepaalde structuren in de knie kapot zijn die het lichaam zelf niet kan herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gescheurde meniscus, een lokale kraakbeenbeschadiging of een (kruis)bandletsel. Nadat eerst de oorzaak van de klacht middels een MRI is vastgesteld kan een kijkoperatie noodzakelijk worden geacht.

De naam 'kijkoperatie’ (ook wel artroscopie) klopt niet helemaal, want het doel van de artroscopie is niet alleen om in een gewricht te kijken, maar ook om de klachten zo mogelijk direct te verhelpen.

Wanneer een kijkoperatie?

  • Behandeling van een scheur in de meniscus (gescheurde deel weghalen of hechten).
  • Een complexe scheur of scheur in slecht doorbloed gebied, kan het best worden verwijderd (dit heet meniscectomie).
  • Als de scheur in het beter doorbloede gedeelte van de meniscus ligt, kan de meniscus soms gehecht worden,(zie verdere informatie).
  • Weghalen van een corpus liberum (los stukje kraakbeen of bot in de knie).
  • Kraakbeenschade behandeling in de knie na een trauma (Micro fracture).
  • Arthritis (ontsteking) van de knie (spoelen van de knie en afnemen van een kweek).

Wanneer tijdens de operatie blijkt dat er sprake is van een volledige voorste kruisband ruptuur, vindt de reconstructie van de voorste kruisband plaats in een tweede operatie.

Informatieavonden

Op de voorlichtingsavond ‘Artrose aan de heup en knie' delen we graag onze kennis met u over de oorzaken van heup- en knieklachten, hoe u voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn.

Onze orthopedisch chirurgen bespreken zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Daarnaast vertellen ze meer over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken.

Bekijk alle data


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinics Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Zie ook onze actuele wachttijden (tot eerste consult) en actuele toegangstijden (werkdagen tussen consult en behandeling)

Ik heb (nog) geen verwijzingIk heb een verwijzing

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Een afspraak maken kan op twee manieren:

  • Bel ons informatiecentrum: 088 778 52 05
  • Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u op kunnen nemen

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Plan een intake Bellen

Consultafspraak met arts

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de orthopedisch chirurg die u gaat behandelen. Hij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Vrijwel altijd is er aanvullend onderzoek nodig middels een MRI, dit kan bij Xpert Clinics Orthopedie gebeuren. De orthopedisch chirurg bespreekt nadien in het vervolgconsult met u de oorzaak van de klacht en stelt in overleg een behandelplan op.

Behandeling & Nazorg

Behandeling & Herstel

Belangrijk om te weten is dat wanneer de knieaandoening is ontstaan door veroudering van het kraakbeen (slijtage), er vrijwel nooit een kijkoperatie wordt uitgevoerd. Het aanpassen van activiteiten, fysiotherapie en soms een injectie met cortisone kan volstaan.

Mocht er wel een indicatie zijn voor een kijkoperatie, dan maakt de orthopedisch chirurg twee kleine sneetjes in de knie: één voor de glasvezel kijkbuis die is aangesloten op een camera, en één om met instrumenten in de knie te kunnen werken. Tijdens de kijkoperatie bekijkt de chirurg de hele knie. Als er sprake is van een meniscusscheur kijkt de chirurg of hechten mogelijk is. Is dit niet het geval, dan wordt het gescheurde deel verwijderd. Als het kraakbeen lokaal beschadigd is, kunnen er stukjes losraken die de knie ‘op slot’ zetten. Tijdens de kijkoperatie worden deze losse flappen en stukjes weggehaald.

Zodra de pijn onder controle is, mag u naar huis. Uw knie is direct na de operatie 100% belastbaar (behalve wanneer de meniscus gehecht is), u mag dus volledig op uw been staan. Probeer regelmatig kleine stukjes te lopen, zowel binnen als buiten en gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. In de dagen na ontslag wordt u nog gebeld door een verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen en mogelijke problemen bespreken.

Herstel

De dagen na de operatie kunt u het beste regelmatig bewegen, dit helpt tegen pijn en zwelling. Ook is het belangrijk dat u zo snel mogelijk start met kleine oefeningen zoals het aanspannen van alle spieren in onder- en bovenbeen en het bewegen van de knie, enkel en voet. Hoe eerder u weer binnen de pijngrenzen probeert te bewegen, hoe sneller het stijve gevoel vermindert en u weer controle krijgt over uw spieren.

Afhankelijk van wat er tijdens de kijkoperatie is gebeurd, kunt u na 2 dagen tot 2 weken weer lopen zonder krukken en autorijden. De meeste patiënten zijn na 1 tot 4 weken weer (gedeeltelijk) aan het werk. Wanneer de meniscus gehecht is duurt het herstel langer, dan loopt u ongeveer 6 weken met krukken. Sporten is veelal pas vanaf minimaal 4 weken na de operatie weer toegestaan.

U kunt het hele traject volgen op uw eigen persoonlijke webpagina. Op 'Mijn Xpert Zorgpad' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. U ziet hier ook wat u kunt verwachten tijdens de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden.

Vergoeding van de behandeling

Uw behandeling door de specialisten van Xpert Clinics Orthopedie wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2021 bedraagt het minimale eigen risico € 385.

Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Bel dan met ons informatiecentrum: 088 778 52 05.

Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Vertrouw op Xpert Clinics Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen
Gespecialiseerde zorg
Contact

Contact

U kunt via onderstaande knop direct een afspraak inplannen. Hiervoor is een verwijzing van uw (huis)arts vereist. Indien u liever telefonisch contact heeft, kunt u ons bereiken op het onderstaande nummer. Op dit moment is de telefonische wachttijd mogelijk langer dan u van ons gewend bent.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785205

ma - do08.00 - 18.00
vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak