Mircofractuur knie

Microfractuur behandeling van (bot-)kraakbeenletsel van de knie

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht

Vaak is de oorzaak van een lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht onduidelijk. Soms ontstaat het ten gevolge van een letsel of een doorbloedingsstoornis. Het veroorzaakt vaak pijn en zwelling. Indien een stukje kraakbeen los is geraakt kan dit slot- en/of instabiliteitsklachten veroorzaken.

Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen. Een microfractuur procedure levert de beste resultaten op bij defecten kleiner dan 4 cm2 . Het resultaat van de behandeling is onder andere afhankelijk van de grootte van het defect (beste resultaten bij defecten kleiner dan 2 cm2 ), uw leeftijd, gewicht en activiteitenniveau. In de meest recente wetenschappelijke literatuur wordt beschreven dat na 10 jaar nog steeds verbeterde functionaliteit bestaat. Ook zijn er na 10 jaar nog steeds verminderde klachten ten opzichte van voor de operatie aanwezig. Er blijven echter wel klachten en beperkingen bestaan ten opzichte van mensen zonder beschadiging van het kraakbeen van de knie.

Operatie

Er worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de knie gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de knie gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van de knie wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de beschadigde randen van het kraakbeen worden verwijderd zodat een stabiele kraakbeenrand rondom het defect ontstaat. De bodem van het defect wordt schoongemaakt zodat het onderliggende bot zichtbaar is. Met een priem worden gaatjes gemaakt in het bot om herstelcellen de mogelijkheid te geven het defect op te vullen. De wondjes worden gesloten met hechtpleisters en er wordt een drukkend verband aangelegd.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake