OATS plastiek knie

transplantatie van bot-kraakbeenplug

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht

Vaak is de oorzaak van een lokale beschadiging van het kraakbeen van het kniegewricht onduidelijk. Soms ontstaat het ten gevolge van een letsel of een doorbloedingsstoornis. Het veroorzaakt vaak pijn en zwelling. Indien een stukje kraakbeen los is geraakt kan dit slot- en/of instabiliteitsklachten veroorzaken.

Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen en de functie te verbeteren. Vaak wordt een OATS plastiek verricht omdat eerdere behandeling (microfractuur techniek) onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Een OATS plastiek kan worden toegepast bij defecten van 1-4 cm2. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het defect, uw leeftijd en geslacht en eventuele andere letsels in het gewricht. In de meest recente wetenschappelijke literatuur wordt beschreven dat 60% van de patiënten 10-14 jaar na de operatie nog een goed resultaat heeft en dat 80% van de patiënten 8 jaar na de operatie nog tevreden is over het resultaat.

Operatie

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorzijde van de knie. Het strekapparaat van de knie wordt geopend. Het beschadigde deel van het kraakbeen wordt, samen met het onderliggende bot met een ―soort appelboor‖ verwijderd. Uit een ander, minder belast deel van de knie wordt een vergelijkbare, gezonde plug bot met kraakbeen gehaald (bij een groot defect kan het noodzakelijk zijn om meerdere donorpluggen te gebruiken om het defect te vullen). De gezonde cilinder wordt ingebracht op de plek met de beschadiging. De donorplaats wordt, indien mogelijk, gevuld met de cilinder uit het beschadigde deel van de knie. Het strekapparaat wordt met hechtingen gesloten. De wond wordt gesloten met hechtingen. Er wordt een drukkend verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake