Schouderprothese

Slijtage van het schoudergewricht

Vertrouw op Xpert Orthopedie
Snel geholpen
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Typen schouderprothesen

Schouderprothesen

Er bestaan verschillende typen schouderprothesen. Welk type schouderprothese voor u van toepassing is heeft uw orthopedisch chirurg met u besproken. Soms is het echter pas tijdens de operatie te bepalen welke prothese voor u het meest geschikt is.

  • Halve schouderprothese: hierbij wordt alleen de kop van de bovenarm vervangen door een prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien de kom van het schoudergewricht nog van goede kwaliteit is.
  • Totale schouderprothese: hierbij wordt zowel de kop van de bovenarm als de kom vervangen door een prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien zowel de kop als de kom van het gewricht versleten zijn.
  • Reversed (omgekeerde) totale schouderprothese (figuur 3): hierbij wordt de kom van het gewricht vervangen door een bolvormige prothese. De kop van het gewricht wordt vervangen door een komvormige prothese. Voor deze prothese kan worden gekozen indien de kwaliteit van de rotatorenmanchet onvoldoende is. De functie van deze spieren kan bij deze prothese (deels) worden overgenomen door de deltaspier (m.deltoideus).

Bij het vervangen van de kop van de bovenarm kan verder nog worden gekozen voor een prothese zonder steel (figuur 4), met een korte steel of met een lange steel (figuur 5). De resultaten van protheses zonder steel en met een lange steel zijn 2.5 jaar na plaatsing vergelijkbaar.

In het algemeen bestaat de prothese uit metaal (titanium, cobalt-chroom), keramiek en/of kunststof (polyethyleen) dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. De door ons gebruikte protheses hebben volgens wetenschappelijke onderzoeken een revisiepercentage van 4% na 7 jaar, hiernaast moet bij ongeveer 4% van de patiƫnten bij wie alleen de schouderkop is vervangen binnen 7 jaar alsnog de kom ook vervangen worden.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake