Slijtage (artrose) van de heup

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Slijtage (artrose) van het heupgewricht

Artrose van het heupgewricht wordt ook wel een ’versleten heup’ genoemd. Het heupgewricht bestaat uit een bolvormige kop en een kom. Die passen precies in elkaar en kunnen dankzij een laag kraakbeen soepel alle kanten opdraaien. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het kraakbeen raakt beschadigd, wordt minder glad of verdwijnt deels.

Oorzaak

Slijtage van het kraakbeen in de heup kan ontstaan door overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld een gebroken heup), een ontsteking, een standsafwijking, een infectie of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis.

Dit zijn de symptomen

De meest voorkomende klachten bij artrose van het heupgewricht zijn pijn en stijfheid. De pijn zit meestal in de liesstreek en kan uitstralen naar uw dijbeen en knie. U merkt dat bewegen moeilijker wordt, met name lopen en opstaan. De klachten treden vaak op bij het begin van de beweging, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel. Dit noemen we startpijn of startstijfheid.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts zal u vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten. Het onderzoek begint met het observeren bij het lopen. Bij artrose zien we vaak een loop waarbij mensen de pijn vermijden en spierzwakte vertonen (Trendelenburg). Soms is er sprake van een beenlengteverschil. Bij onderzoek van de heup gaan we na of, en in welke mate, er sprake is van een bewegingsbeperking of pijn. 

Röntgenonderzoek
Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de versleten heup vaststellen. Voor röntgenonderzoek wordt u naar Annatommie verwezen.

MRI-scan
Een MRI-scan  brengt in een vroegtijdig stadium een versleten heup aan het licht, nog voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. We laten een MRI-scan maken wanneer er op basis van het lichamelijk onderzoek of röntgenfoto niet met zekerheid kan worden gezegd of slijtage de oorzaak is van uw klachten. Voor een MRI wordt u verwezen naar het MRI centrum.

Behandel mogelijkheden

Conservatieve behandeling
Bij artrose in een vroeg stadium adviseren we een conservatieve behandeling, die bestaat uit oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut, pijnstillers en aanpassing van de activiteiten. Soms is het nodig om af te vallen. Eventueel dienen we injecties toe in het heupgewricht.

Injecties
Als de slijtage  nog niet zo erg is dat een operatie wordt overwogen, maar al wel veel klachten geeft kan een injectie worden gegeven. We spuiten dan corticosteroïden of Hyaluronzuur met een lokale verdoving in het gewricht om de pijnklachten te verminderen.

Operatie
Bij een ernstig versleten heup is een operatie de beste oplossing. We vervangen het aangetaste heupgewricht door een heupprothese.

Er bestaan verschillende manieren om een heupprothese te plaatsen, ook wel ‘chirurgische benaderingen van het heupgewricht’ genoemd. Zo kan de prothese via de voorkant of  de zijlkant of worden. Elke methode heeft voor- en nadelen. Het kan dus voorkomen dat uw voorkeur om technische redenen niet de beste keus voor u is. U kunt samen met de orthopedisch chirurg bespreken welke van de mogelijke benaderingen voor u het meest geschikt is.

Totale heupprothese
De kunstheup, oftewel een Totale heupprothese, is een prima behandeling voor gevorderde slijtage van de heup. Het is inmiddels een van de meest succesvolle operaties binnen de Orthopedie. De meeste mensen functioneren meer dan prima met een totale heupprothese. Het is belangrijk om u te blijven realiseren dat een kunstheup niet hetzelfde is als uw echte heup Niet iedere prothese is hetzelfde net zoals niet iedere patiënt en heup hetzelfde zijn. Bij Xpert Orthopedie hebben we hier veel aandacht voor. We hebben aangetoond dat de korte steel prothese goede resultaten behaald (aantoonbaar beter).

Een heupprothese bestaat uit een metalen steel die in het bovenbeen wordt geplaatst met daarop een kop en een kom van die we in de heupkom plaatsen. De materialen van deze prothese zijn in het algemeen metaal (titanium, cobalt-chroom), kunststof (polyethyleen) en/of keramiek dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.

Voorste benadering
De bikini incisie is een doorontwikkeling van de voorste benadering. Hierbij wordt het litteken niet als standaard over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar wordt deze in de liesplooi geplaatst. Technisch is deze benadering moeilijker dan een gewone voorste benadering.

De voordelen voor de patiënt zijn alleen in het uiterlijk van het litteken, de nabehandeling, herstel en risico’s zijn identiek aan een klassieke voorste benadering. Het belangrijkste theoretische voordeel van de voorste benadering is dat deze volledig spiersparend is. Er wordt een vlak gekozen waarbij geen enkele spieraanhechting los gemaakt hoeft te worden. De gedachte is dat dit een snel herstel kan geven. Het is inderdaad onze ervaring dat patiënten die een voorste benadering hebben gehad snel herstellen.

Direct zijwaartse benadering
De incisie wordt gemaakt op de zijkant van het bovenbeen. Deze benadering wordt al geruime tijd toegepast en heeft zichzelf al ruim bewezen. Tijdens de operatie wordt er een deel van de aanhechting van de middelste bilspier losgemaakt en aan het einde van de ingreep weer terug gehecht. Hierdoor kan het voorkomen dat u na de operatie nog iets “ waggelt.” Dit waggelen verdwijnt naar mate de kracht van de middelste bilspier toeneemt. Het uiteindelijke herstel en de risico’s zijn identiek aan de voorste benadering.

Herstel

Na een heupoperatie blijft u meestal 1 nacht in de kliniek. Wanneer u zich goed voelt en de arts het verantwoord vindt, mag u de volgende ochtend naar huis. Omdat niet iedereen hetzelfde is, en dus niet iedereen hetzelfde herstelt, kan het voorkomen dat u 2 nachten in de kliniek blijft. Dit heeft de orthopedisch chirurg dan voor de operatie op de polikliniek met u besproken.
Eenmaal thuis is het belangrijk dat u zich minimaal zes weken aan de voorgeschreven leefregels houdt. Zo krijgt de prothese de kans om goed vast te groeien. U mag in deze periode de heup niet te zwaar belasten en niet sporten. Daarnaast is het belangrijk dat u op uw rug slaapt (niet op uw zij) en dat u bij het lopen krukken gebruikt.
Na de operatie brengen we een lokale verdoving in. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie.

Na zes weken mag u weer lopen zonder krukken, zelf autorijden en licht lichamelijk werk doen en na 8-10 weken mag u weer fietsen. De meeste mensen zijn na 6-12  maanden weer volledig hersteld en uitgerevalideerd.

Verschillende patiënt factoren zijn van belang bij de uitkomst van een prothese. Bijvoorbeeld overgewicht geeft een 3 keer zo hoge kans op infectie en 2 keer zo hoge kans op het uit de kom schieten van een heup.

We zien u 2 weken, 6 weken, 3, 6 maanden en 1 en 2 jaar na de operatie terug op de kliniek ter controle. U krijgt rondom dezelfde periode vragenlijsten opgestuurd die wij u vragen in te vullen. De laatste vragenlijsten vinden plaats 5 en 10 jaar na de operatie.


Ervaringen

Xpert Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake