Slijtage van het kniegewricht

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Gespecialiseerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit

Knieklachten komen relatief veel voor op alle leeftijden. Als er slijtage van de knie is en het kraakbeen van de knie dunner wordt of totaal verdwijnt spreken we van gonarthrose. Bij een gezonde knie kan een kniegewricht soepel buigen, draaien en strekken. Om hiervoor te zorgen, zijn de botuiteinden van het bovenbeen en onderbeen bekleed met kraakbeen. Als een gezonde knie een beweging maakt, bewegen de twee gewrichtsvlakken makkelijk en zonder pijn ten opzichte van elkaar. Bij artrose van de knie verandert het kraakbeen in het kniegewricht en wordt de kraakbeenlaag dunner. Bewegen gaat daardoor minder makkelijk en geeft meer pijn. 
Vaak is de oorzaak van de slijtage van het kniegewricht onduidelijk. Soms ontstaat het ten gevolge van een vroeger doorgemaakt letsel of een eerdere operatie zoals (gedeeltelijke) verwijdering van de meniscus. Daarnaast kunnen instabiliteit, een infectie of een auto-immuun aandoening zoals reumatoïde arthritis ook een rol spelen. 
 

Wat zijn de symptomen van slijtage van het kniegewricht?

  • Het gewricht wordt vaak stijf en pijnlijk
  • Slijtage geeft pijn bij lopen en staan, maar kan ook in rust en gedurende de nacht pijnklachten geven
  • De knie kan geregeld dik worden
  • De beweeglijkheid van de knie wordt minder
Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Telefonische intake

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

Adviesgesprek met arts

Adviesgesprek met arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de knie. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, vindt indien mogelijk plaats op de kliniek. Mocht er een MRI-onderzoek of een speciale foto nodig zijn, dan vindt dit in het MRI centrum plaats. De arts bespreekt met u wanneer en op welke manier u de uitslag krijgt. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandelingen

Behandeling

Zonder operatie (conservatieve behandeling)
Bij artrose in een vroeg stadium adviseren we een conservatieve behandeling, die bestaat uit oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut, pijnstillers en aanpassing van de activiteiten. Eventueel dienen we injecties toe in het kniegewricht. 

Operatie 
Artrose geneest niet uit zichzelf, daarom wordt er vaak overgegaan tot een operatie, waarbij de versleten delen worden vervangen door een prothese. Deze prothese bestaat uit metaal (titanium en cobalt-chroom), en kunststof (polyethyleen) dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld.

Afhankelijk van de ernst van de klachten, is een halve of een hele knieprothese nodig. Een totale knieprothese (kunstknie) wordt geplaatst bij mensen bij wie het gehele kniegewricht versleten is door artrose, en een halve knieprothese is een gedeeltelijke vervanging van het kniegewricht door een prothese. De revalidatie hiervan is sneller en het ‘eigen gevoel’ in de knie blijft beter bewaard.

Tijdens de operatie wordt er eerst een incisie gemaakt aan de voorzijde van de knie. Het strekapparaat van de knie wordt geopend en de knieschijf opzij gehouden. Het (versleten) kraakbeen van de binnen- of buitenzijde van het gewricht wordt verwijderd. Het bot van het boven- en onderbeen worden verder voorbereid voor het kunnen plaatsen van de prothese. Daarna wordt het strekapparaat met hechtingen gesloten, en de wond wordt gesloten met hechtingen of nietjes. Er wordt een drukkend verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Nazorg

Herstel

Na de operatie overnacht u één nacht bij ons in de kliniek. Buigen, strekken en het belasten van de knie is essentieel, daar mag u direct na de operatie mee starten. U wordt hierbij geholpen door de verpleegkundige of de fysiotherapeut. De ochtend na de operatie wordt u voorbereid voor ontslag. Indien u  dit van tevoren hebt aangegeven en niet direct naar huis kunt, wordt u overgeplaatst naar het zorghotel.

2 weken na de operatie krijgt u een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen en nietjes. U loopt gedurende 6 weken met krukken en krijgt voor 4 weken prikjes tegen het ontstaan van trombose. Na ongeveer 2 tot 3 maanden bent u weer redelijk hersteld en kunt u uw dagelijkse activiteiten weer hervatten.

De beweeglijkheid van de knie is na de operatie in het algemeen ruim voldoende voor algemene dagelijkse bezigheden en fietsen. Hurken en knielen lukt echter vaak niet meer. Het kan een jaar duren voordat het eindresultaat bereikt is. Zelfs tot 5 jaar na de operatie kan er bij sommige patiënten een geleidelijke vermindering van de pijn optreden.

Ervaringen

Xpert Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake