Unicondylaire knieprothese

Unicondylaire (“halve”) knieprothese

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Slijtage van het kniegewricht

Vaak is de oorzaak van de slijtage van het kniegewricht onduidelijk, soms ontstaat het ten gevolge van een vroeger doorgemaakt letsel, eerdere operatie (bvb (gedeeltelijke) verwijdering van de meniscus), instabiliteit, een infectie of een auto-immuun aandoening zoals reumatoïde arthritis. Ten gevolge van de slijtage wordt het gewricht vaak stijf en pijnlijk. Ook treedt er vaak zwelling op. Indien de slijtage beperkt is tot één zijde van het gewricht (binnen- of buitenkant) kan een halve knieprothese een goede behandeling zijn.

Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen/weg te nemen. Dit wordt bereikt door de versleten delen te vervangen door een prothese. De beweeglijkheid van de knie is, in het algmeen, ruim voldoende voor algemene dagelijkse bezigheden en fietsen. Hurken en knielen lukt echter in het algemeen niet meer. De knie voelt nooit meer helemaal “normaal” aan. Het kan wel een jaar duren voordat het eindresultaat bereikt is.

Halve knieprothese

De prothese bestaat uit metaal (titanium en cobalt-chroom), en kunststof (polyethyleen) dat speciaal voor medische toepassingen is ontwikkeld. De door ons gebruikte halve knieprothese heeft een revisiepercentage van 5-8% na 6-13 jaar. Indien noodzakelijk is reviseren van de halve knieprothese naar een totale knieprothese in het algemeen goed uitvoerbaar.

Operatie

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorzijde van de knie. Het strekapparaat van de knie wordt geopend en de knieschijf weggehouden. Het versleten kraakbeen van de binnen of buitenzijde van het gewricht wordt verwijderd. Het bot van het boven- en onderbeen worden verder voorbereid voor het kunnen plaatsen van de prothese. De prothese wordt met botcement vastgezet aan het bot.

Het strekapparaat wordt met hechtingen gesloten. De wond wordt gesloten met hechtingen of nietjes. Er wordt een drukkend verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Met een verwijzing van uw huisarts wordt uw behandeling bij Xpert Orthopedie altijd volledig vergoed.

Maak nu een afspraak

Ervaringen

Xpert Orthopedie is voor mij het zelfstandig behandelcentrum van Nederland

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake