Voorste kruisband reconstructie

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Snel geholpen
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

Gescheurde voorste kruisband (VKB)

De VKB scheurt meestal op het moment dat een abrupte draaibeweging wordt gemaakt op het standbeen. De spieren zijn dan niet voldoende aangespannen om de enorme kracht die op de kruisband wordt uitgeoefend deels op te vangen waardoor de VKB scheurt. Op het moment dat de VKB scheurt is het pijnlijk. De knie wordt vaak binnen enkele minuten dik. Deze zwelling neemt in de loop van enkele dagen/weken af. De klachten die dan kunnen resteren zijn: (het gevoel van) instabiliteit en/of blokkeren van de knie. Op de langere termijn kan er slijtage van het kraakbeen van de knie ontstaan en bestaat er een toegenomen kans op andere letsels, zoals scheuren van de meniscus.

Het doel van de operatie is om de knie te stabiliseren, het is onduidelijk of dit ook de kans op slijtage in de toekomst vermindert. Soms moeten tijdens de operatie ook andere letsels worden behandeld zoals een gescheurde meniscus. De kruisband wordt in het algemeen vervangen door een transplantaat bestaand uit 1 of 2 “hamstring”pezen van de achterzijde van het bovenbeen (m.semitendinosus en eventueel m.gracilis) of door het middelste stuk van de knieschijfpees, met daaraan een stukje bot van de knieschijf en een stukje bot van het onderbeen. Er is geen bewijs dat een van beide technieken beter is. Er treedt geen blijvend krachtsverlies op na gebruik van de hamstring pezen.

Operatie

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorzijde van het onderbeen. De pees/pezen worden losgemaakt. Vervolgens worden 2 sneetjes van ongeveer 1 cm aan de voorzijde van de knie gemaakt. Er wordt een glasvezel kijkbuis (arthroscoop) in de knie gebracht die aangesloten is op een camera. De binnenkant van de knie wordt in zijn geheel bekeken en de beelden worden zichtbaar op een monitor. Instrumentarium wordt ingebracht waarmee de restanten van de gescheurde VKB worden verwijderd. Eventuele andere letsels worden nu behandeld indien noodzakelijk. Op de plek waar de VKB oorspronkelijk aanhechtte wordt een boortunnel gemaakt in het boven- en onderbeen. Het VKB-transplantaat wordt in deze tunnels geplaatst, waarna deze aan het bot wordt vastgemaakt. Hiervoor bestaan verschillende fixatietechnieken, waarbij vaak nog een incisie van ongeveer 2 cm aan de buitenzijde van het bovenbeen nodig is. Er wordt een drukkend verband aangelegd, met daaronder eventueel een pleister.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake