Voorste Kruisbandletsel

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Gespecialiseerde zorg

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Dit zorgt voor stabiliteit van de knie. 70% van de voorste kruisbandletsels ontstaat door een verdraaiing van de knie tijdens het sporten. De spieren zijn dan niet voldoende aangespannen om de enorme kracht die op de kruisband wordt uitgeoefend, op te vangen. 

Wat zijn de symptomen van letsel aan de voorste kruisband?

  • De knie wordt vaak binnen enkele minuten dik en voelt pijnlijk bij het belasten.
  • Deze zwelling neemt in de loop van enkele dagen tot weken af.
  • Nadat de zwelling is weggetrokken kan een instabiel gevoel van de knie ontstaan, doordat het onderbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen.
  • Dit komt doordat de voorste kruisband niet uit zichtzelf geneest.
  • Op de langere termijn kan er slijtage van het kraakbeen van de knie ontstaan en bestaat er een toegenomen kans op andere letsels, zoals scheuren van de meniscus.

Zo stellen we de diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal u vragen naar uw ziektegeschiedenis en uw klachten. Het onderzoek begint met het observeren bij het lopen en het onderzoeken van de knie. 

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek wordt soms gebruikt als er twijfel is of er bijvoorbeeld ook een breuk aanwezig is. Röntgenonderzoek kan in sommige gevallen direct op de polikliniek verricht worden, maar wanneer er speciale foto’s nodig zijn wordt u naar het MRI centrum verwezen.

MRI-scan

We laten een MRI-scan maken wanneer er twijfel over de diagnose is en er verder onderzoek nodig is. Voor een MRI wordt u verwezen naar het MRI centrum.
 

Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Telefonische intake

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

Adviesgesprek met arts

Adviesgesprek met arts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Behandelingen

Behandeling

Of u wel of niet geopereerd wordt, hangt af van veel factoren. Uw sportniveau, uw sportambitie, uw algehele gezondheid en de aan- of afwezigheid van andere letsels in de knie (meniscus, arthrose) spelen hierbij een belangrijke rol.

Zonder operatie (conservatieve behandeling)

Sommige mensen hebben na het scheuren van de voorste kruisband geen instabiel gevoel in de knie. Door met behulp van de fysiotherapeut de stabiliteit en de kracht in de knie te trainen, kan men zonder operatieve behandeling alle dagelijkse activiteiten weer hervatten. Ook sporten is dan weer mogelijk. Bij 60% van de mensen met een gescheurde voorste kruisband is dit echter niet mogelijk en zal over gegaan worden tot een operatieve behandeling.  

Operatie

De voorste kruisband kan uit zichzelf niet genezen. In een enkel geval heeft het zin om de voorste kruisband te hechten, maar in de meeste gevallen wordt de voorste kruisband vervangen door een pees. Vaak wordt hiervoor uw eigen hamstring pees gebruikt, maar ook de knieschijfpees en de strekpees van het bovenbeen kunnen worden gebruikt.

Door middel van een kijkoperatie wordt deze pees in boortunnels van het boven- en het onderbeen in de knie gefixeerd. Eventuele andere letsels zoals meniscusletsel kunnen direct behandeld worden. Deze ingreep gebeurt tijdens een dagopname. Het doel van de operatie is om de knie te stabiliseren.

Nazorg

Herstel

Na de operatie wordt er een drukkend verband om de knie geplaatst voor 48 uur. Eventuele hechtingen lossen vanzelf op. U kunt de knie direct buigen en strekken en de knie mag op geleide van de pijn belast worden.

De eerste 4 tot 6 weken moet u lopen met krukken. Na 2 en 6 weken krijgt u een controleafspraak op de polikliniek. Gedurende 9 tot 12 maanden wordt u intensief begeleid door uw fysiotherapeut. Na 9 maanden revalideren kunt u uw sportactiviteiten in overleg met de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut hervatten.

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake