Enkelverzwikking: onschuldig?

Enkelverzwikking: onschuldig?

Je mist een afstapje, struikelt over een stoeptegel of verdraait je enkel tijdens het sporten. Een verzwikte enkel: wie heeft het nooit gehad? Meestal geneest zo’n verzwikking vanzelf. Maar in ongeveer 10% van de gevallen blijven de klachten terugkomen. En dan is het oppassen geblazen, vertelt orthopedisch chirurg Daniel Haverkamp.

Veel voorkomende aandoening

Al sinds 2014 ben ik bestuurslid van de ESSKA-AFAS, de Europese vereniging voor chirurgen die zich bezighouden met de voet en de enkel. Eén van de speerpunten waar deze vereniging zich mee bezighoudt is enkelinstabiliteit. Er wordt veel onderzoek gedaan om te beoordelen hoe we enkelinstabiliteit het beste kunnen behandelen.

Rust en fysiotherapie

Enkelbandletsel is het gevolg van verzwikken. Bijna iedereen is wel eens door zijn enkel gegaan. De enkelbanden rekken dan uit en soms scheuren ze. Een verzwikte enkel heeft in eerste instantie rust nodig. Daarna kan fysiotherapie helpen om de spieren sterker te maken. Spieren hebben namelijk een grote stabiliserende werking en kunnen de verzwakte enkelbanden vaak goed compenseren. Zelfs als de enkelbanden gescheurd zijn, hoef je geen instabiliteitsklachten te hebben. 90% van alle enkelbandletsels geneest dan ook zonder vervolgschade.

Wanneer het chronisch wordt…

Ondanks dat het 9 van de 10 keer goed gaat, is er een kleine groep die restklachten houdt. Die enkel blijft dan steeds opnieuw verzwikken, waardoor je niet meer kunt sporten of alleen nog goed functioneert met een brace. In dat geval spreken we van chronische enkelstabiliteit. Dat is het moment waarop er ingegrepen moet worden om vervolgschade te voorkomen. Want als je een chronische enkelstabiliteit niet behandelt, bestaat de kans dat het enkelgewricht gaat slijten.

Kijkoperatie

Vanuit de ESSKA-AFAS is een onderzoeksgroep opgestart die wereldwijd onderzoek doet naar enkelinstabiliteit. En daar zien we op dit moment een grote verschuiving: van de klassieke open technieken, gaan we nu steeds meer naar minimaal invasief ingrijpen. In sommige gevallen kunnen we zelfs door middel van een kijkoperatie de enkelbanden herstellen. Patiënten herstellen veel sneller van zo’n kijkoperatie (of mini open techniek) dan van een normale chirurgische ingreep, maar het resultaat lijkt net zo goed.

Trots

Als enkelspecialist mag ik internationaal onderwijs en lezingen geven over deze nieuwe enkelbandtechnieken. We leggen daarbij de focus op het herkennen en behandelen van deze veelvoorkomende aandoening. Ik ben trots op het mooie werk dat de ESSKA-AFAS verricht. En dat ik volgend jaar word benoemd tot voorzitter van deze club, is natuurlijk een enorme eer!

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak