Enkelinstabiliteit

Vertrouw op Xpert Orthopedie
100% verzekerde zorg
Gespecialiseerde zorg
Aantoonbare kwaliteit
Snel geholpen

Een enkelbandletsel is een van de meest voorkomende letsels. Een enkelbandletsel wordt veroorzaakt door het verzwikken van de enkel. Als gevolg hiervan kan instabiliteit van het enkelgewricht ontstaan. Enkelinstabiliteit ontstaat door het niet goed genezen van de uitgerekte of gescheurde enkelbanden of herhaaldelijk zwikken van de enkel. Risicofactoren voor het ontstaan van instabiliteit van het enkelgewricht zijn onder andere: anatomische variaties van het enkelgewricht en de (achter)voet, letsels van het enkelgewricht, bindweefselziektes en spierziektes. Slechts een klein percentage van de mensen die een enkelverzwikking heeft gehad, ontwikkelt hierna chronische enkelinstabiliteit.

Wat zijn de symptomen van enkelinstabiliteit?

De meest voorkomende klachten bij enkelstalibiliteit zijn

  • Vaak verzwikken van de enkel
  • Zwelling in de enkel
Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Telefonische intake

Telefonische intake

Voor een behandeling bij Xpert Orthopedie heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Orthopedie worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

Adviesgesprek met arts

Adviesgesprek met de arts

Voorbereiding

Het kan handig zijn thuis uw bezoek aan Xpert Orthopedie alvast voor te bereiden. Probeer bijvoorbeeld uw gezondheidsklachten alvast duidelijk te omschrijven. Noteer ook uw vragen aan de arts, zodat u niet vergeet deze te stellen. Als u wilt kunt u iemand meenemen naar het gesprek met de arts. Twee horen immers meer dan een. 

Niet vergeten

  • De verwijsbrief van uw huisarts (meestal alleen bij eerste bezoek)
  • Een lijst met de medicijnen die u gebruikt (deze is op te vragen bij uw apotheek)
  • Geldige verzekeringspapieren
  • Een legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs)

Op tijd

Wanneer u aan de beurt bent, ontvangt de arts u in de spreekkamer. De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de enkel. De arts probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Aanvullend onderzoek

Met röntgenonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen en de ernst van de enkelinstabiliteit vaststellen. Röntgenonderzoek wordt vaak aanvullend gebruikt om de diagnose te bevestigen en de ernst van de klacht vast te stellen. Wanneer we niet zeker zijn van het type aandoening, kan een MRI-scan ook helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Voor röntgenonderzoek en een MRI-scan wordt u naar het MRI Centrum verwezen. Soms is een stressopname nodig, dit wordt door de orthopedisch chirurg zelf gedaan. 

Verslag naar de huisarts

Naar aanleiding van het eerste consult stuurt de arts altijd een verslag naar uw huisarts. Zijn de onderzoeken en/of de behandeling afgerond en hoeft u niet meer terug te komen? Dan bevat dit verslag de bevindingen van de arts. Bent u langer onder behandeling? Dan doet de arts soms ook tussentijds verslag aan de huisarts.

Behandelingen

Behandeling

Zonder operatie (conservatieve behandeling)

Bij enkelinstabiliteit is de eerste stap het trainen van de spieren. Dit kan gedaan worden met behulp van een fysiotherapeut. Ook met gescheurde of verlengde enkelbanden hoeft men geen instabiliteitsklachten te hebben, de spieren hebben een grote stabiliserende werking en kunnen dit vaak goed compenseren.

Operatie
Voortdurende enkelinstabiliteit is een reden voor operatief herstel van de enkelbanden. Herhaald zwikken kan tot kraakbeenschade en uiteindelijk tot gevorderde slijtage van de enkel leiden. Er zijn diverse technieken om deze operatie uit te voeren, maar vaak wordt er gekozen om de buitenste enkelband terug te hechten en indien nodig te versterken met het gewrichtskapsel van de enkel. Na deze operatie blijft u een nacht slapen bij ons. Het doel van de operatie is om de instabiliteit te verminderen of helemaal weg te nemen. Bij ongeveer 81% van de patiënten is het resultaat van de operatie na gemiddeld 6 tot 13 jaar nog goed.

Nazorg

Herstel

Na de operatie krijgt u een walker (spalk) om uw onderbeen. Deze dient ongeveer 6 weken gedragen te worden. Na 2 en 6 weken krijgt u een controleafspraak op de polikliniek. 

Gedurende 9 tot 12 maanden wordt u intensief begeleid door uw fysiotherapeut. Na ongeveer 9 maanden revalideren kunt u uw sportactiviteiten in overleg met de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut hervatten. 

Neem contact op
Bel 088 778 52 05 Plan een intake