Help! Ik heb een versleten heup, wat nu?

Help! Ik heb een versleten heup, wat nu?

Een versleten heup: het komt vaker voor dan u denkt. De heup is een bijzonder gewricht dat u dagelijks veel gebruikt. Het bestaat uit een bolvormige kop en een holle kom die precies in elkaar vallen. Daartussen zit kraakbeen, dat ervoor zorgt dat alles soepel blijft bewegen. Tot het kraakbeen versleten is dus. En dan ervaart u hinder en pijn. Wij helpen u graag met effectieve behandeling zoals fysiotherapie of een heupprothese, oftewel een kunstheup.

Hoe ontstaat heupslijtage?

De slijtage -of artrose- aan het kraakbeen van uw heup kan vele oorzaken hebben. Door overbelasting, een eerder ongeval (bijvoorbeeld een gebroken heup) of een ontsteking. Maar ook een standsafwijking van uw been, een infectie of een auto-immuunaandoening zoals reumatoïde artritis. Soms is er zelfs geen duidelijke oorzaak van de slijtage, we spreken dan van primaire artrose.

Wat zijn de symptomen?

Bij een versleten heup zit de pijn niet altijd in de heup zelf. Een veel voorkomend symptoom is bijvoorbeeld pijn in de liesstreek, die uitstraalt naar dijbeen en/of knie. Ook stijfheid bij het begin van een beweging, zoals opstaan uit een stoel, is een herkenbaar symptoom. We noemen dit vaak startpijn of startstijfheid. Bij heupslijtage heeft u ook vaak ‘goede’ en ‘slechte’ dagen, met minder pijn of juist veel pijn.

Slijtage bij jong en oud

In tegenstelling tot wat velen denken komt een versleten heup niet alleen voor op oudere leeftijd. In onze kliniek zien wij al jaren mensen van alle leeftijden. Op kinderleeftijd zijn er diverse stoornissen in de ontwikkeling die op latere leeftijd tussen heupslijtage kunnen leiden. En ook een ongeval is een veel voorkomende oorzaak. Bij de behandeling houden we rekening met de leeftijd van de patiënt, toekomstwensen en de bijbehorende levensstijl. Zo wordt voor iedereen een eigen behandelplan opgesteld.

Behandelmogelijkheden bij een versleten heup

Wij gaan niet zomaar altijd tot een operatie over. Soms kan gerichte fysiotherapie de klachten sterk verminderen. Als dit onvoldoende helpt kan de orthopedisch chirurg via een operatie bij u een heupprothese aanbrengen. Het oude heupgewricht wordt in dit geval vervangen door een nieuwe heup.

Er bestaan verschillende manieren om zo’n heupprothese te plaatsen: via de voorkant of via de zijkant. Samen bespreken we welke van de mogelijke benaderingen voor u het meest geschikt is. Na de ingreep mag u direct weer korte stukjes lopen met krukken. Na gemiddeld zes weken loopt u weer zonder krukken. Autorijden, fietsen en licht lichamelijk werk kunt u meestal na 8 tot 10 weken weer. De meeste mensen zijn na 6 tot 12 maanden weer volledig hersteld.

Heeft u een versleten heup? Maak dan gerust een afspraak bij één van onze orthopedisch chirurgen, wij helpen u graag verder. 

Maak een afspraak
Veelgestelde vragenMaak een afspraak